Onderhoud Mountainbike Netwerk Salland
Onderhoud routes
Het mountainbikenetwerk Salland is in 2013 gerealiseerd. Vier prachtige routes door het Sallandse landschap met veel mogelijkheden om techniek, snelheid, behendigheid en souplesse wisselend in te zetten. Het netwerk heeft momenteel een lengte van ongeveer 100 km en met de toekomstige realisatie van een nieuw aan te leggen trace in de omgeving Deventer/Colmschate schiet de teller naar ongeveer 114 km.
Evenals bij elke andere sport is onderhoud van materiaal en/of middelen van essentieel belang om de sport nu en ook in de toekomst te kunnen blijven beoefenen. Voor het mountainbiken is dat o.m. het onderhoud van de single track routes. De paden liggen er, maar zonder onderhoud groeien ze in no-time dicht met varens, brandnetels, houtopslag. En wat te denken aan de stormen van de afgelopen jaren. Omgewaaide bomen die op vele plaatsen de routes blokkeerden of takken die vervaarlijk elk moment naar beneden konden komen. Dat alles vraagt om toezicht en onderhoud, mensen die de vinger opsteken en medewerking toezeggen om periodiek een dagdeel als vrijwilliger een bijdrage te leveren om de mooie routes toegankelijk en veilig te houden c.q. nog aantrekkelijker te maken. Daarnaast is er een groep enthousiaste vrijwilligers (Trail Makers), die specialistisch werk doen zoals de aanleg of technische aanpassing van routes
Eind 2017 is de commissie van de atb ponyveldtoertocht Heeten benadert door Henk Borkent, zelf fanatiek mountainbiker en deelnemer aan vele (regionale) toertochten. Henk is al jaren intensief betrokken bij het onderhoud van de (paarse) route en de afstemming met het IJssellandschap. Vanuit deze discipline zocht Henk naar uitbreiding om deze doelstelling te realiseren.
De paarse route aan de Vlessendijk en ijsbaan Okkenbroek waren naast dringend onderhoud ook toe aan aanpassing en omleiding van stukken single tracks. Bepaalde stukken veranderden bij regenval in uiterst drassige gebieden. Door omleiding en het opvullen met zand zijn beide locaties weer prima te gebruiken, ook na een heftige bui.  En wat is er mooier dan geregeld verrassende aanpassingen tegen te komen, die het mountainbiken daardoor spannend houden.

Op zoek naar versterking

Bij de commissie van de atb ponyveldtoertocht Heeten hebben zich spontaan mountainbikers aangemeld, die medewerking willen verlenen aan het onderhoud van de Sallandse routes. Mensen die het belang inzien dat periodiek onderhoud van de paden essentieel is. We zijn echter op zoek naar extra vrijwilligers die af en toe een dagdeel beschikbaar zijn. Samen aan een klus werken is immers veel gezelliger. Na aanmelding via mail atbheeten@live.nl of bij één van de commissieleden (zie atbheeten.nl) word je in onze app-groep toegevoegd waarin ook de uit te voeren acties gemeld worden.

Word donateur van het mountainbikenetwerk Salland

Door donateur te worden van mountainbikenetwerk Salland ondersteun je het onderhoud van deze prachtige routes. Door aanschaf van een vignet twv € 7,50 maak je het mogelijk dat middelen aangeschaft kunnen worden voor vrijwilligers. Denk daarbij aan zand, hout, gereedschap, bladblazers, snoeimiddelen etc. Het vignet is te koop bij rijwielhandelaren in en rondom Deventer, WRbikes te Haarle en tevens in de webshop van mountainbikenetwerkdeventer.nl.